JEDLO

Fondue

je najslávnejšie švajčiarske jedlo. Niekoľko druhov syrov sa rozpustí vo vriacom bielom víne a pridá sa rôzne korenie. Táto miska sa podáva horúco s malými kúskami bieleho chleba, ktoré sa namočia do zmesi a umyjú sa bielym vínom. Toto je klasická verzia fondue. Niekedy ich varia priamo na stole, v jednom hrnci pre celú spoločnosť.

Raclette

má pôvod  v kantóne Wallis a prvé písomné zmienky pochádzajú z 19. storočia. Raclette je tradičné švajčiarske jedlo a pri jeho príprave hrá dôležitú rolu rovnomenný syr. Syr sa pri ohni alebo s pomocou špeciálneho stroja zahrieva. Zmäknutý sa potom servíruje na tanier.

Rösti

K švajčiarskym tradičným pokrmom - tentokrát zo zemiakov - patria Rösti. Pripravujú sa buď zo surových alebo už uvarených zemiakov. Tie sa nastrúhajú a vypražia buď na masle alebo na oleji. Aj pri tomto pokrme existujú rôzne obmeny. Klasické Rösti sa podávajú s kúskami slaniny. Rösti z kantónu Bern sú vyprážané z oboch strán a poliate mliekom.

Älplermakkaronen

je pokrm veľmi obľúbený a pripravený zo zemiakov, makarónov, syra, smotany a cibule. Podáva sa so známou jablkovou výživou. V niektorých kantónoch sa podávajú s kockami slaniny alebo s nakrájanou šunkou.

Ženevský hruškový koláč

V noci z 11. na 12. decembra roku 1602 prepadli savojské jednotky Ženevu a jej mestské hradby chceli preliezť po rebríkoch. Jedna statočná žena práve varila polievku v obrovských hrncoch a touto vriacou polievkou poliala votrelcov. Tí sa dali na útek a tým bola Ženeva zachránená. 11. december je od tej doby štátnym sviatkom kantonu Ženeva, ktorý sa nazýva escalade. Hruškový koláč je Ženevskou miestnou špecialitou, ktorá sa zvykne piecť na počesť escalady.
23.9.2019 S. Š.
Všetky práva vyhradené 2019
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky