JEDLO

Fondue
je najslávnejšie švajčiarske jedlo. Niekoľko druhov syrov sa rozpustí vo vriacom bielom víne a pridá sa rôzne korenie. Táto miska sa podáva horúco s malými kúskami bieleho chleba, ktoré sa namočia do zmesi a umyjú sa bielym vínom. Toto je klasická verzia fondue. Niekedy ich varia priamo na stole, v jednom hrnci pre celú spoločnosť.

Raclette
má pôvod v kantóne Wallis a prvé písomné zmienky pochádzajú z 19. storočia. Raclette je tradičné švajčiarske jedlo a pri jeho príprave hrá dôležitú rolu rovnomenný syr. Syr sa pri ohni alebo s pomocou špeciálneho stroja zahrieva. Zmäknutý sa potom servíruje na tanier.

Rösti

Älplermakkaronen
je pokrm veľmi obľúbený a pripravený zo zemiakov, makarónov, syra, smotany a cibule. Podáva sa so známou jablkovou výživou. V niektorých kantónoch sa podávajú s kockami slaniny alebo s nakrájanou šunkou.
